zaterdag 28 mei 2016

Zwermperiode

Voor het ogenblik durven bijenvolken zwermen.  Imkers die werken met de beperkte broedruimte (methode Renson) zorgen ervoor dat de oude koningin niet meekan en dat het volk terugkeert naar de kast.  Het nadeel is wel dat als de imker niet verwittigd wordt of als hij of zij het niet opmerkt, het zwermen dagen kan aanhouden.
Voor zwermen hoef je geen schrik te hebben.  De bijen hebben hun picknick (= honing) mee voor drie dagen en zijn meestal te loom en te sloom om te steken. Voor mensen die niets weten van bijen houden kan dit fenomeen bedreigend overkomen.  Het beste wat je kunt doen is een imker (die je kent) verwittigen zodat deze de zwerm komt scheppen. Een zwerm die net uit de kast komt zoekt trouwens nieuwe oorden op tegen de avond.  De speurbijen hebben in de loop van de dag een definitieve locatie gezocht in een spouwmuur, onder dakpannen, in een boomholte,...
Op volgende link zie je een filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=oXa9fUaRcwo

Heb je een zwerm in je tuin in Groot-Beernem, dan kan je bellen naar 0478/790627 (Pieter, imker te Beernem) of 0478/347564 (Marlies, imker te Oostkamp).  Imkers die ook graag hun telefoonnummer op dit bericht zouden hebben, kunnen dit doen via een sms naar dit nummer of door een mailtje te sturen naar imkersbeernem@gmail.com .


Voor mensen die nog niet zo goed het verschil kennen tussen een honingbij en een wesp, hebben wij volgende foto...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten