zondag 21 juni 2015

Een nieuwe tijd voor onze bestuivers?





Er waait een nieuw besef door Vlaanderen dat er meer aandacht moet komen voor de natuur en vooral voor onze bestuivers. Ook bij ons in Beernem is dit het geval. Na deze vele signalen uit verschillende hoeken, kan men ook niet meer ontkennen dat het zo erg niet zou zijn. Of dat het door die 'groene' gasten overroepen wordt. Het is nu heel belangrijk dat iedereen begint te beseffen dat als we niets doen, we onze kinderen met een groot probleem zouden opzadelen.


De tekenen zijn soms subtiel tot zelfs overduidelijk. Op vlak van het klimaat zijn er in de laatste decennia heel wat veranderingen opgedoken. Het ontkennen van deze, zou heel kortzichtig en ook onverantwoordelijk zijn. In de laatste honderd jaar is de mens met rasse schreden vooruitgegaan en dat op vele vlakken, maar sommige van die zaken hebben tegelijkertijd ook hun tol geëist. Een opsomming gaan geven is nu niet de bedoeling. De ontwikkelingen hebben en waren ook meestal met de beste bedoelingen. Echter moeten we nu met z'n allen bijsturen.



Dit gebeurt gelukkig nu ook, maar het is als het sturen van een enorm log schip. Een draai aan
het roer zie je ook niet onmiddellijk. In onze gemeente is deze kentering ook ingezet en dat konden we laatst tijdens een wandeling met de verantwoordelijke van de groendienst mooi zien. Kleine ingrepen, waar men dagelijks zo voorbij loopt, werden door Patrick enthousiast belicht. Een paar vierkante metertjes dolomiet die was omgetoverd in een groen deken van sedum. Of andere planten die mooie kleuren brengen op plaatsen die er anders maar grijs zouden bijliggen. Het hoeven ook niet altijd omvangrijke  ingrepen te zijn. Ze kunnen ook kosten besparend zijn en in deze tijden is dat altijd meegenomen.


Het zal wel wat mentaliteitsveranderingen vragen en soms ook een inspanning, maar het zal velen ten goede komen. Dit kwam ook zeer duidelijk naar voren op het mooie kerkhof rond onze oude kerk St.-Amandus. Wat vroeger eerder een plaats van minder leuke herinneringen opriep, wordt nu een aangenamere, groene omgeving. Met redelijk kleine ingrepen werden paden heraangelegd en lege ruimten ingevuld.


Deze veranderingen zijn er voornamelijk gekomen door het besef dat het zonder pesticiden ook kan en dat het gezonder is. Het groenbeleid van een gemeente of stad vraagt echter ook medewerking van iedere burger. Een bewustmaking is nu iets waar we blijvend aandacht moeten voor houden. Dat er toegevingen nodig zijn is duidelijk, maar deze zullen ons zeker geen kwaad doen.









Hopelijk kunnen de imkers van Beernem deze boodschap overbrengen aan alle bewoners van onze gemeente.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten