maandag 22 juni 2015

Bezoek aan het bevruchtingsstation van de Zwarte Bie te Virelles

De Mandelbie organiseerde op zondag 21 juni een uitstap naar Virelles bij Chimay, de laatste plaats in België waar de Zwarte Bie, onze oorspronkelijke bij altijd is blijven bestaan.  Met de ganse club waren we aangenaam verrast hoe raamvast en vriendelijk deze bijensoort wel is.  Deze bijensoort wordt enkel agressief door kruisingen met andere bijenrassen.  Mensen stonden voor en rond de kasten zonder gestoken te worden, zelfs wanneer de imker van Mellifica in de bijen werkte.
Met de Buckfast en de Carnica zijn we niet goed bezig omwille van de teloorgang van de biodiversiteit.  Bijenrassen, zoals de Zwarte Bie, met een evolutie van meer dan een miljoen jaar oud verdwijnen door toedoen van de mens die denkt dat de verenging naar enkele bijenrassen zomaar ongestraft kan op lange termijn. 
De Zwarte Bie uit Chimay is genetisch nog altijd een zuiver ras, zo toonde onderzoek door Franse wetenschappers aan.  Deze bij is veel beter aangepast aan ons klimaat en is hierdoor veel minder ziektegevoelig.  Aangezien ze ook minder lang broed aanmaken, zijn ze veel minder varroagevoelig.  Ze hebben maar de helft zoveel behandeling nodig als Carnica en Buckfast.  
Daartegenover staat wel dat ze minder honing produceren in de honingzolders.  Twee maal slingeren kan alleen in een prachtige zomer.  Je hoeft deze bijen geen suikerwater te geven omdat ze veel honing opslaan rond hun broednest.  In Mellifica gebruiken ze daarom Dadantkasten met lage honingzolders erbovenop.
Aangezien de vraag naar de Zwarte Bie zo groot is, kun je alleen larven krijgen van Mellifica.  Koninginnen en volken geven ze bij voorkeur eerst aan de plaatselijke imkers.  Je kan wel achterna je jonge koninginnen ginds later bevruchten op de stand, zoals je bijvoorbeeld naar Celle of Kreverhille zou gaan.
Ik kan, samen met vele andere imkers die mee waren, alleen maar concluderen dat we terug zullen moeten gaan naar onze streekeigen bij.  Tenslotte hoort enkel de Zwarte Bie thuis in onze streken en niet een samengesteld ras zoals de Buckfast of bergbijen zoals de Carnica.  Laat staan Italiaanse bijen die houden van mediterrane zomers.
We zullen echter niet kunnen zonder de steun van de imkerverenigingen.  Met de overlarfprojecten hebben zij de sleutel in handen om op korte termijn de omschakeling te maken naar onze oorspronkelijke bij, de Zwarte Bie.  Hopelijk kunnen de geesten rijpen en wordt de noodzaak van de terugkeer naar de Donkere Bie snel duidelijk voor iedereen.  Uiteindelijk is de leefbaarheid van de imkerij op lange termijn een noodzaak en niet de paar kilo's honing meer of minder.

Meer info kun je vinden op 'http://www.mellifica.be/'
Laat gerust reacties achter op 'imkersbeernem@gmail.com'.  Die kunnen plaats krijgen onder dit bericht!  Ik beweer met dit relaas niet de waarheid in pacht te hebben!

Voor verslag:
Pieter Baetens

Nog een overtuigend filmpje:  https://www.youtube.com/watch?v=wd1f1sZLEoU
Nog meer info op wikipedia: http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Apis_mellifera_mellifera


Geen opmerkingen:

Een reactie posten