maandag 29 februari 2016

Oogsten en bewaren van stuifmeel

We kunnen stuifmeel oogsten door het plaatsen van een stuifmeelval.  Deze bestaat uit een rooster met gaatjes van 5 mm.  De val wordt zo geplaatst dat de bijen, bij het thuiskomen, zich door de nauwe openingen moeten wringen.  Daarbij verliezen ze de meegebrachte stuifmeelklompjes.  De klompjes vallen door een netwerk in een lade.  Dat bakje wordt elke dag geledigd zodat er geen schimmelvorming optreedt.

Het is aan te raden om bij een voorzetstuifmeelval (er bestaat ook een bodemstuifmeelval) minimum een paar dagen zonder stuifmeelrooster (kam) op te stellen, alvorens men begint af te vangen, zodat de bijen de nieuwe doorgang goed leren kennen.  Dit om het vervliegen van de bijen zoveel mogelijk te vermijden.
De bijen kunnen niet onbeperkt en gedurende lange tijd van stuifmeel beroofd worden.  Het oogsten van stuifmeel gebeurt enkel in tijden van overvloed en met intervallen, zodat de kolonies daarvan geen schade ondervinden.  Bijen leren snel en als je je stuifmeelval telkens tijdens dezelfde periode zou opstellen, dan halen ze tijdens die momenten op een bepaald moment gewoon geen stuifmeel meer op.
In de stuifmeellade kunnen naast stuifmeelklompjes ook wasdeeltjes en andere onzuiverheden voorkomen.  Het geoogste stuifmeel moet met behulp van een zeef gereinigd worden.
Na het oogsten en reinigen van het stuifmeel moeten we het stuifmeel zo snel mogelijk drogen.
Vochtig stuifmeel is zeer gevoelig aan bederf door allerlei schimmels en bacteriën.  We spreiden de pollen uit op een linnen doek of keukenpapier, in een droog lokaal met goede verluchting en temperatuur, afgeschermd van het zonlicht.  Geregeld gaan we de pollen eens doorwerken.  We kunnen eveneens een raam met vliegengaas maken en het stuifmeel hierop drogen.  Na hoogstens drie dagen moet het stuifmeel droog zijn.
Pollen bewaren we in potten, goed afgesloten van vocht en lucht.  We plaatsen ze op een koele maar droge plaats. Stuifmeel kan ook bewaard worden in de diepvries.

Bron: Vrij naar 'Bijenhouden in de 21ste eeuw, handleiding voor bijenteelt met als auteur Dirk Desmadryl' (Te verkrijgen bij: Dirk Desmadryl, Westouterstraat 84, 8970 Poperinge -Tel.057.33.48.65 E-Mail: dirkdesmadryl@telenet.be .Kostprijs: 15 Euro + 3 Euro verzendingskosten) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten