zaterdag 21 november 2015

Hygiënische bijen, een verslag na de voordracht door Gino Bauw te Aalter.

Bij de bijenvereniging 'Naar meer en beter' te Aalter is men o.l.v. de heer Gino Bauw hygiënische bijen aan het kweken die geen varroabehandeling meer nodig hebben. Volgend seizoen zal iedereen met eigen ogen de resultaten kunnen zien in de bijenhal bij het kasteel van Poeke, waar de lesstand van de Aalterse bijenvereniging gevestigd is. 
Tien volken werden ingewinterd zonder enige varroabehandeling.  Gino is niet aan zijn proefstuk toe en heeft thuis reeds hygiënische bijen staan.  Zijn stelling is dat bijen die 100 miljoen jaren alle ziektes konden overwinnen, dit nu ook kunnen.  Hij is mondiaal in lectuur op zoek gegaan naar imkers die reeds met succes hygiënische bijen houden en keek welke maatregelen zij namen.
Een greep uit de maatregelen die hij nam:
1. De waswafels krijgen kleinere cellen van 4,9 mm diameter.  Gino maakt hiervoor zijn eigen waswafels en waarschijnlijk zal de Aalterse club die service ook in de toekomst bieden aan zijn leden.  
2. De waswafels worden gegoten want bij gewalste wafels krijg je sowieso grotere cellen bij het maken van die wafels.
3. De Hoffmannraampjes krijgen een breedte van 32 mm zodat de bijen hun warmtehuishouding beter kunnen coördineren.  Onderaan vind je een foto van Hoffmannraampjes.
4. De Y-cellen in de waswafels worden naar buiten geörienteerd omdat volken daar rustiger door (zouden) zijn.
5. De bijen overwinteren op honing van de eigen stand!
6. Er wordt een levende waterbron voorzien waarbij de ingegraven metserkuip gevuld wordt met water uit een vijver met veel eendekroos waar de bijen op kunnen landen.
7. Gino doet enkel aan standbevruchting met zijn koninginnen.
8. Hij maakt gebruik van een gesloten bodem!
9. Hij snijdt geen darrenbroed uit en voorziet geen apart darrenraam.  In elk broedraam wordt een hoek uitgesneden, 10 procent van de oppervlakte, die de bijen dan zelf kunnen uitbouwen tot darrenbroed of werksterbroed en dit volgens hun eigen wensen.

Wil je meer info, neem dan contact op met de bijenbond 'Naar meer en beter' te Aalter: http://home.base.be/marcodepauw/
Nog meer info op: http://www.resistantbees.com/index_n.html

Voor verslag: Baetens Pieter





Geen opmerkingen:

Een reactie posten