donderdag 30 juli 2015

Wintervoeding

Neem volgende stelregel in acht : 12 kg suiker voor een dubbele romp, 10 kg suiker voor een enkele romp.  Als je siroop maakt met  3 kg suiker op 2 liter water, zal je dan respectievelijk ongeveer 14 liter en 11, 5 liter siroop moeten geven.  Deze hoeveelheden zijn afhankelijk van hoeveel honing er momenteel nog in de kasten zit , van het verbruik aan voedsel de komende maanden, van evt roverij, ..
Het kan interessant zijn eind augustus of in september eens aan de kasten te heffen en schatten of er sommige kasten teveel of te weinig hebben. Je kan dan evt een raam voedsel zonder de bijen verhuizen, ofwel geef je vanaf februari voederdeeg aan de lichte kast.
Hou er rekening mee dat tegen half september de voedergift gedaan (met) zijn, aangezien de meeste bijen geen voeder meer zullen opnemen en meer moeite hebben met het indikken. Dus, nu reeds starten met siroop geven. De totale hoeveelheid verdelen over de ganse periode. Als je nu op korte tijd enorm veel geeft, kan de koningin plaatsgebrek lijden om eitjes te leggen.
Bron: Koen De Waele, voorzitter Mandelbie Roeselare

Wist je trouwens dat een sucapi een handig en gemakkelijk middel is om suikerwater voor de bijen te maken?  Je kan de sucapi maken met oude tonnen die je haalt bij de bakker; het kraantje koop je in de Stock Americain Vermeersch. Meer info vind je trouwens via volgende linken:  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten