maandag 13 juli 2015

Varroabehandeling tussen 15 juli en 1 augustus

Om de varroabehandeling efficiënt uit te voeren, is het belangrijk dat wij als (Beernemse) imkers ongeveer allen tegelijkertijd een varroabehandeling uitvoeren en dit tussen 15 juli en voor 1 augustus.
Dit is noodzakelijk om herbesmetting te voorkomen en om te vermijden dat je met je volk om een 'point-of-no-return' komt wat varroadruk betreft.


Eén van de éénvoudige mogelijkheden is de sponsdoekmethode bovenaan met een mierenzuurverdunning naar 60 procent.  Je neemt 400 ml water;  daarna 1 liter mierenzuur (niet omgekeerd vanwege ontploffingsgevaar!).  Zo bekom je 1,4 liter mierenzuur 60 %.
Per bak geef je op de sponsdoek 40 ml dubbele bak en 20 ml op enkele bak (2 ml per raam Duits normaal of simplex en 3 ml bij grote ramen zoals Golz-ramen of Dadant) om de 4 tot 7 dagen en dit een keer of 3 volgens de varroabesmetting die je waarneemt op de varroalade.  Vergeet niet om je mierenzuur eerst te koelen voor je het op de sponsdoek spuit en sluit de varroalade wanneer je aan de behandeling begint!
Mierenzuurbehandelingen hebben het voordeel dat ze tot in het broed doordringen, maar ook het nadeel dat er bijen kunnen sneuvelen waaronder de koningin.  Thymolbehandelingen hebben het nadeel dat er steeds meer resistentie optreedt vanwege de varroa.
Indien je nu al een erge besmetting hebt, is uitsnijden van broed en behandelen met oxaal de enige mogelijkheid om het volk nog te redden.  Je kan dan een oxaalverdamping doen (1 gram voor 1 romp en 2 gram voor 2 rompen) of de broedloze bijen bespuiten met een oxaalzuuroplossing 3 procent (400 cc. (gedemineraliseerd) water en 12 gram oxaalzuur.

Bronnen: Brugse imkerclub De Vrije Bie en het boek 'Bijenhouden, hoe doe je dat?' (Friedrich Pohl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten